Tillhör du de som tycker att VeganBlackMetalChef är ett av de bästa kontona på Youtube? Är du också i behov av en ny läderjacka och vet inte hur du ska göra? Läder är ju som bekant inte veganskt.

SkinnjackaLäder kommer från djur. Bär man kläder i läder så bär man huden från döda djur. Så är det bara. Samtidigt är läder ett hållbart material, och en läderjacka kan hålla nästan hur länge som helst om man sköter den ordentligt. Alternativet till en jacka i äkta läder är en jacka i syntetiskt läder. Råvaran till den har troligen hämtats ur en oljekälla. Inte heller bra för miljön, troligen ännu sämre, faktiskt.

Att köpa en läderjacka är både bra och dåligt, alltså, men det finns ett sätt att göra det hela mindre dåligt. Det är att välja en skinnjacka i återvunnet läder. Sådana finns, bl.a. från det svenska märket Deadwood, som tillverkar jackor av spillbitar och återvunnet skinn. Stilen är förvisso mer ”hipster goes metal” än riktig metal, men med hjälp av färg, nitar m.m. går det att skapa något som verkligen känns metal.