40 Watt Sun, Patrick Walker från doom-favoriterna Warnings nya band, släpper snart sitt andra album. I samband med detta presenterar Walker en lista på några av sina favoritlåtar.

Warning var ett av de främsta banden i vågen av traditionell doom metal som sköljde över världen efter millennieskirften. Idag finns inte bandet längre, men sångaren och låtskrivaren Patrick Walker har fortsatt att göra musik i sitt nya projekt 40 Watt Sun. I oktober kommer bandets andra album, Wider Than the Sky.

Om du som läser detta inte har hört talas om Patrick Walker tidigare ska det kanske sägas direkt att det inte handlar om doom metal i 40 Watt Sun. Man kan nog knappast kalla det metal över huvud taget, snarare slowcore. Det finns dock en doomnerv i det som gör att många som älskade Warning även uppskattar 40 WS.Doom metal

På metalbloggen Invisible Oranges presenterar Patrick Walker några av sina musikfavoriter. Det är inte bara metal, men det kanske inte förvånar någon.

Men lite hårdrock finns det på listan. Känns namnet Fugazi igen? Här handlar det inte om hardcorebandet från Washington DC, utan om Marillions andra album, som troligen gav bandet Fugazi deras namn. Även 40 Watt Sun har tagit sitt namn från en textrad på detta album. Walker har haft dem som ett av sina favoritband sedan han var elva, och ska han välja en låt väljer han Jigsaw, från albumet Fugazi, som kom ut 1984.

Marillions Steve Rothery är den gitarrist som har influerat Patrick Walker mest, säger Walker själv. Därför är ett annat av namnen på hans lista kanske lite oväntat: Frank Sinatra. Han verkar inte vara så inne på Sinatras hits, snarare på album och sånger om ensamhet: Frank Sinatra Sings for Only the Lonely är hans favoritalbum, och favoritlåten heter Lonely Town. Visst finns det ett vemod här, men det är knappast samma sorts vemod som man hittar i doom eller slowcore.

Är steget långt eller kort från Sinatra till Baby Dee, den f.d. gatumusikanten, kyrkoorganisten och trädbeskäraren från Cleveland? Det får någon annan avgöra. Walker berättar om en konsert i Manchester med kanske tio personer i publiken. En oförglömlig upplevelse, enligt honom. Lyssna på The Robin’s Tiny Throat, så förstår ni varför.

Helt fri från metal är inte listan. Revelation var ett av de band som hade störst inverkan på Warnings sound. Walker turnerade tillsammans med frontmannen John Brenner för ungefär tio år sedan. Den här låten är med på listan på bloggen.

Alla gillar som bekant country, frågan är snarare vem man har som favorit. Walkers favorit är Kris Kristofferson, som ju även har en karriär som skådespelare. Det är dock främst som låtskrivare han uppskattar honom – skivorna är ofta överproducerade, och det är därför man ska lyssna på andra artisters versioner av hans låtar. Det är dock Kristofferson själv som gör dem så dubbeltydiga, vilket är charmen med dem, enligt Walker.